ČESKÁ MISS 2

06.08.2011 00:49

Studenti všijí krajskou orlici do šatů

Brno - Jedno ze čtyř polí jihomoravského znaku zdobí zlatočerveně šachovaná orlice. Hrdá opeřenkyně v korunce a zlaté zbroji brzy zazáří i z temné modři hedvábné večerní róby.

Diskutovat (2) 14.2.2010 17:40

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: DENÍK

Jako hlavní motiv si staletý heraldický motiv pro luxusní šaty ve francouzském stylu vybrala desítka brněnských studentů oděvního designu. Modelem, který den po dni vzniká v jejich dílně, chtějí jižní Moravu představit jako jeden ze středoevropských klenotů.Čtrnáct klenotů v srdci Evropy je zároveň název soutěže středních škol a odborných učilišť se zaměřením na oděvnictví, které se mladí návrháři účastní.

„Projekt nám nejprve představili učitelé. Dali jsme dohromady desetičlenný tým a začali pracovat na prvním konceptu modelu,“ vysvětluje Luděk Kellner, který studuje čtvrtý ročník Střední uměleckoprůmyslové školy textilní v Brně, která je součástí Vyšší odborné školy oděvního designu a managementu ve Francouzské ulici.

Projekt má podpořit zájem studentů o řemeslný um a zároveň prezentovat jednotlivé kraje Česka. „Uvažovali jsme nad několika různými variantami. Třeba nad motivem vinné révy, která je pro jižní Moravu typická,“ podotýká jediný mužský člen tvůrčího týmu.

Inspirací se nakonec studentům staly tvary a barvy moravské orlice. „Pod mosazným korzetem ve tvaru koruny je korzet klasický, látkový. Přechází ve vyztuženou sukni z modrého hedvábí. Na její vnitřní straně je vyobrazení orlice v červené a zlaté barvě,“ popisuje návrh šatů Kellner.

Jednotlivé modely musí být nejpozději do 5. března hotové. O dva týdny později je totiž světu na módním molu oficiálně představí účastnice České Miss. Brněnští studenti zatím pracují na zkušebním modelu, aby si byli před výrobou konečné varianty jistí, že modelce dokonale padne.

Nejzáludnější částí výroby je prý šachování orlice. „Čtverce látky musí mít naprosto přesné rozměry. Důležité je rozměření a především precizní sešití. Jinak by se ze čtverečků mohly stát obdélníky,“ vysvětluje Kellner. O výsledek ale strach nemá. „Je to takzvaný haute couture model, tedy vysoká krejčovina. Znamená to, že šaty mají být luxusní a jedinečné. Když už ale něco navrhnete, musíte si být jistí, že to také dokážete ušít. Odfláknout je tedy nepřipadá v úvahu,“ směje se student.