ČESKÁ MISS

06.08.2011 00:47
Finalistky České miss předvedly, co jim studenti ušili
 
16.3.2010 10:11
 

Praha /FOTOGALERIE/ - Modely inspirované českými kraji představily včera novinářům účastnice soutěže Česká Miss 2010, která vyvrcholí tuto sobotu volbou královny krásy. Róby, které obléknou na finálovém večeru, pro ně vytvořili studenti učilišť a středních odborných škol. Organizátoři projektu nazvaného Čtrnáct klenotů v srdci Evropy tak chtějí podpořit českou řemeslnou výrobu.

 
Foto
 
Předchozí
Další

„Současná generace není příliš naučena na to, aby dělala něco rukama. Když ale studenti viděli, jak jim to roste pod rukama, byli velmi potěšení," řekla ČTK organizátorka projektu Jana Berg, která je také autorkou společenských modelů pro soutěž Česká Miss. Upozornila, že cílem projektu je „vrátit zlaté české ručičky k řemeslu". „Chceme světu ukázat, co dokážeme dělat," dodala.

Pražský model bude vybrán až v úterý

Dívky dnes představily třináct modelů, z nichž každý zastupuje jeden kraj. Vítězný pražský model bude vybrán v úterý v rezidenci pražského primátora.
Inspirací pro studenty byly tradiční oděvní, historické nebo přírodní prvky jednotlivých regionů. Například šaty z Libereckého kraje nesou motivy inspirované Ještědem, sklem, bižuterií a vinutými perlami, model z Karlovarského kraje připomíná porcelánový hrnek a Plzeňský kraj zastupuje pivní model motivovaný soudkem.

Představuji sd od piva

„Reprezentuji Plzeňský kraj. Mám hnědé šaty a představuji sud od piva. Pivařů je v České republice hodně a věřím, že se to bude líbit také divákům," řekla ČTK finalistka České Miss Carmen Justová.

Úspěch měly šaty z rybích šupin

Podle pořadatelů se každý tým snažil najít vlastní techniku. Úspěch měly například unikátní společenské šaty pošité více než 2500 kusů rybích šupin, které vytvořily studentky modelářství a návrhářství oděvů z Třeboně. Využily starou a téměř zapomenutou techniku vyšívání rybími šupinami a jejich model byl zapsán do České knihy rekordů. Liberecký kraj nabídl příběh skla, Jihomoravský kraj hrozny vína a soutok Labe a Vltavy pod Mělníkem ze Středočeského kraje se odrazil v modelu, který dnes měla na sobě úřadující Česká Miss Iveta Lutovská.

„Je to příležitost ukázat naše nápady a myšlení. Inspirovali jsme se jihomoravskou orlicí, využili jsme barvy znaku. V modelu je červená, modrá a zlatá. Je tam také kovový korzet ve tvaru koruny, kterou má orlice na hlavě," popsal model Luděk Kellner z brněnské Vyšší odborné školy a Střední umělecko-průmyslové školy.

Šaty ve stylu haute couture

Podle protagonistů projektu měli studenti připravit modely ve stylu „haute couture", tedy vysoké krejčoviny. Cílem bylo nejen atraktivní formou zobrazit jednotlivé kraje, ale také povzbudit zájem mladých lidí o svou zemi. Na tvorbě oděvů se podílelo asi 150 studentů. Z každého kraje byla vybrána jedna střední odborná škola nebo učiliště. Pražský model bude vybrán z tvorby tří středních odborných škol, které se zúčastnily projektu pražského magistrátu Řemeslo žije.